niedziela, 3 listopada 2013

tarta z boczkiem i cebulą

z cyklu obiad za dychę*: tarta z boczkiem i czerwoną cebulą.

składniki:
gotowe ciasto kruche (można zrobić samemu) - 2,60 zł
3 czerwone cebule - 1 zł
5 dag wędzonego boczku - 1,50 zł
200 ml śmietany 18% - 1,50 zł
dwa jajka - 1 zł
10 dag startego sera żółtego - 2 zł
sól 
pieprz

przygotowanie:
boczek podsmażamy. gdy się zarumieni, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i smażymy jeszcze chwilę. formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. ciasto nakłuwamy widelcem. kładziemy na nim boczek z cebulą. w osobnej misce mieszamy śmietanę z rozbełtanymi jajkami, lekko solimy i pieprzymy do smaku. do jednolitej masy dodajemy starty żółty ser. wylewamy całość na tartę. wierzch możemy posypać odrobiną papryki.
pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku bez termoobiegu około 40 minut.

* teraz, kiedy nawet w biedronce ceny rosną (!?), będzie to być może mój stały cykl. kto wie, może przerodzi się wkrótce w obiad za piątaka.





2 komentarze:

  1. Generalnie nawet ja dałabym radę to upiec, tylko zastanawiam się jak nagrzać piekarnik do 18 stopni ;)
    K. (W. i I. pozdrawiają F.)

    OdpowiedzUsuń
  2. heheh, 180 wiadomix ;) filip pozdrawiam chłopaków :))

    OdpowiedzUsuń