z cyklu obiad za dychę*: tarta z boczkiem i czerwoną cebulą.
składniki:
gotowe ciasto kruche (można zrobić samemu) - 2,60 zł
3 czerwone cebule - 1 zł
5 dag wędzonego boczku - 1,50 zł
200 ml śmietany 18% - 1,50 zł
dwa jajka - 1 zł
10 dag startego sera żółtego - 2 zł
sól
pieprz
przygotowanie:
boczek podsmażamy. gdy się zarumieni, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i smażymy jeszcze chwilę. formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. ciasto nakłuwamy widelcem. kładziemy na nim boczek z cebulą. w osobnej misce mieszamy śmietanę z rozbełtanymi jajkami, lekko solimy i pieprzymy do smaku. do jednolitej masy dodajemy starty żółty ser. wylewamy całość na tartę. wierzch możemy posypać odrobiną papryki.
pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku bez termoobiegu około 40 minut.
* teraz, kiedy nawet w biedronce ceny rosną (!?), będzie to być może mój stały cykl. kto wie, może przerodzi się wkrótce w obiad za
piątaka.
Generalnie nawet ja dałabym radę to upiec, tylko zastanawiam się jak nagrzać piekarnik do 18 stopni ;)
OdpowiedzUsuńK. (W. i I. pozdrawiają F.)
heheh, 180 wiadomix ;) filip pozdrawiam chłopaków :))
OdpowiedzUsuń